Prețuiești libertatea doar după ce o pierzi – Penitenciarul Goian

Pe 3 iulie am fost la penitenciarul nr.10 Goian, cu câțiva dintre tinerii de la Centrul Media. Nici idee nu aveam cum arată în realitate un penitenciar la noi în Moldova și să fiu cinstit, eram un pic agitat din această cauză. Ajuns la penitenciarul pentru adolescenți, l-am văzut total diferit decât ceea ce-mi imaginam. Nu era într-un câmp deschis, pe o
întindere mare, înconjurat de câteva rânduri de gard cu sârmă ghimpată și păzită de străjeri cu automate. Era cu totul altceva…

2013-07-03 11.03.46

Penitenciarul pentru adolescenți de la Goian este unul foarte mic. Aici își ispășesc pedeapsa doar 22 de adolescenți. Recent, acesta a fost renovat cu ajutorul finanțărilor din partea Norvegiei. Nu seamănă defel cu un penitenciar din filmele americane. Totul este aranjat, iar deținuții au la îndemână tot ce le trebuie: teren de volei, un mini teren de baschet, terasă unde pot discuta… până și televizor în cameră (la care pot privi doar filmele verificate de personal, ca să nu conțină scene de violență).

Ceea ce este foarte important… este că aici nu se pune accentul numai pe ispășirea pedepsei, ci pe procesul de corectare a adolescenților pe calea cea draptă. Problema fiecăruia este discutată  individual și se încearcă determinarea cauzei unui comportament atât de agresiv. Fiecăruia în parte încearcă să i se dovedească că viața nu se termină aici… că mai au șanse să-și creeze o familie și să aibă o viață decentă.

Pentru a reeduca pe cei ce au greșit, au fost create cele mai bune condiții. Sălile unde se duc ore educative sânt dotate cu calculatoare, iar biblioteca penitenciarului este una destul de impunătoare. Totul este creat pentru a da o șansă adolescenților, însă din spusele personalului, majoritate care ajung acolo, nu mai au o voință de a schimba ceva în viața și comportamentul lor. De aceea psihologul încearcă să gesească rădăcina problemei și să o înlăture definitiv. Pe teritoriu se construiește și o biserică pentru a readuce credința în sufletele celor ce nu mai au speranțe.

Cea mai mare problemă care se evidențiază pe fundalul celorlalte (care totuși există), este ce vor face acești adolescenți după ispșirea pedepsei. Mulți dintre ei sânt refuzați de familie și nu au unde trăi sau ce mânca.Pe lângă acestea, faptul că în buletin sânt inscripțiile antecedentelor penale, nu le permite să se angajeze în câmpul de muncă. Legislația nu prevede nimic referitor la persoanele ieșite din pușcărie.

 

Chiar am rămas frapat de istoriile copiilor de acolo. În foarte multe cazuri ei au fost victime a împrejurărilor în care au crescut. Sânt copii talentați care speră că după ce vor ieși la libertate vor avea o viață nouă. Toți sînt implicați în activități zilnice, spectacole și concerte pentru care se pregătesc intensiv. Pe lângă asta, ei sânt crescuți ca adevărați gospodari, pregătiți pentru ieșirea la libertate și crearea unei familii.

 

Ei au avut și un mesaj care l-au transmis copiilor de la libertate: Învățați și prețuiți părinții, prietenii adevărați și nu pășiți pe drumul cel rău !!! (au spus-o cu regret majoritatea)

La întrebarea ce înseamnă pentru ei libertatea? ei au răspuns că „libertatea este dincolo de gardul ghimpat”…. este la ei acasă, unde pot să-și trăiască viața fără a fi monitorizați de cineva.

Chiar dacă sânt băiat… aproape mi-au dat lacrimile auzind istoriile copiilor ce au ajuns acolo. Ceea ce am văzut, m-a făcut să schimb un pic modul în care îmi trăiesc viața. Odată ce vezi unde poți ajunge… te schimbi radical și începi să prețuiești fiecare clipă trăită alături de cei dragi.

P.S.  Gândiți-vă de 2 ori înainte de a face ceva, pentru că fiecare acțiune greșită te poate face să ajungi privat de libertate. Iar acolo credeți-mă că doar gândul că stai după gratii te face să-ți pierzi orice speranță.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s