#minorități| nu sexuale | sau #Off_Tapiola (cum e la modî)

Scris:   2014, February 24th

Nu vreu să scriu azi despre Dragobete, pentru că mulți au făcut-o deja.

Scriu despre cum am participat la o întrevedere cu  Ambasadorul UE la Chișinău, d-ul Pirkka Tapiola. Spun de la început că am rămas plăcut surprins de personalitate sa. Se vede ”de la o poștă” gândirea sa strategică, educația primită într-o țară europeană, spiritul provocator și corectitudinea față pe funcția ce o îndeplinește.

Câteva detalii personale:

1. A fost născut și educat în Finlanda
2. Cunoaște fluent limbile finlandeză, engleză, germană, franceză, suedeză, rusă și ucraineană. La momentul actual studiază româna (și nu moldoveneasca)
3. Activează ca diplomat, având stagiu în Ucraina și Thailanda.
4. Este căsătorit cu o ucraineancă 🙂
5. Acasă se vorbesc mai multe limbi.

A început să vorbescă chiar de la început despre situația din Ucraina. Fără să aștepte a fi întrebat. A spus că este chiar îngrijorat de ceea ce se întâmplă acolo. Revoluționarii nu sunt de partea opoziției. Revoluționarii sunt împotriva corupției și birocrației instaurate acolo de mai mulți ani. Ceea la ce s-a ajuns se datorază faptului că poporul dorște altceva decât ceea ce au la moment. Problema este că nu au alternativă. Opoziția nu este nici ea candidatură bună pentru instaurarea la putere. Așa că rămâne să vedem ce se întâmplă în continuare. El și-a expus propria părere că un scenariu ar putea fi chiar și divizarea Ucrainei. Dar asta în cele mai strașnice coșmaruri.

A vorbit și despre cum acționează evenimentele de acolo asupra Chișinăului. Nu avem până când de ce să ne facem griji. Situația este tensionată în întraga regiune de est. În Moldova este relativ liniște.

Și acum am ajuns la partea esențială. Ce am înțeles în urma întrevederii.
Trebuie să menționez că d-ul Tapiola a ajuns pentru prima dată în Moldvoa ca negociator în formatul 5+2 (=7, cifră norocaosă la unii). El ne-a explicat clar cum stă situația la moment în Republica Moldova. Societatea țării noastre este divizată în 2: pro-ruși și pro-români. Moldova deasemena este o țară multietnică și noi nu putem să negăm acest fapt.

Iată ce spune statistica wikipedia:

  • 69,6% băștinași declarați Moldoveni/Români
  • 11,2% Ucraineni
  • 9,4% Ruși
  • 3,8% Găgăuzi
  • 2,0% Bulgari
  • 2,0% Alte minorități etnice

Nu poți nicidecum să fii un stat stabil din punct de vedere social, atunci când 30% din populație sunt minorități etnice iar limba de stat este una singură. Practica statelor multilingve este destul de des întâlnită în UE și nu văd de ce nu ar pute fi aplicată și în Moldova. Gândindu-mă totuși un pic la ceea ce a spus d-ul ambasador, mă gândesc: de ce nu? Doar adevărul istoric este pentru fiecare diferit. Și nu poți spune unui găgăuz că este român, atâta timp cât are nume găgăuz și familia își are originile găgăuze.

Alta este problema rusificării. Nu putem permite ca acest teritoriu să fie din nou supus rusificării. Asta ne va întoarce înapoi cu cel puțin 20 de ani. Referitor la Transnistria: trebuie ca autoritățile de la Chișinău să păstreze calmul și să nu răspundă provocărilor venite din stânga Nistrului. Asta ar putea duce la destebilizarea și mai puternică a situației din regiune și chiar la apariția unui conflict armat.

Referitor la unificarea României cu Moldova, ambasadorul și-a expus clar propria viziune că adevărul istoric este urmtorul: Moldova face parte din România…. Dar:

La momentul de față, nu trebuie întreprinse nici un fel de acțiuni de promovare a unificării. Orice act de acest gen, sau mai ales promovat la nivel statal (cum de altfel se întâmplă prin declarațiile lui Băsescu), pot destabiliza societatea care și așa nu este tocmai în cea mai bună formă. A spus că totul o să vină treptat. Nu teabuie de accelerat lucrurile. La fel cum nu trebuie de accelerat integrarea europeană, pentru că societatea încă nu este în deajuns pregătită.

IMG_457
Organizat de Changemakers Club

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s