despre Reforma Învățământului în Moldova

Mulți analiști sau expus pe marginea acestu subiect și tot atâția au dat greși când au vorbit despre camerele de supraveghere instalate în sălile de BAC. Însă ei au vorbit aflându-se în exteriorul sistemului de învățământ. Acum însă, o să vorbesc despre ce simt EU, care încă urmează să trec de etapa BACALUREAT-ului.

Ceea ce este foarte important în acțiunile doamnei Maia Sandu, este faptul că a trezit din Hibernare o mare parte din elevii care s-au culcat pe-o ureche și care s-au deprins că la școală e ca la magazin: cu cât mai scump cu atât mai calitativ (nota mai mare). Pentru mine asta a fost un semnal de alertă că aici s-a terminat era veche, iar acum începe NEW AGE.
De ce zic, NEW AGE?
Doarece o mare parte din elevi a realizat că sistemul de monitorizare a examenelor v-a fi din ce în ce mai dur în fiecare an. De aici în colo, totul va fi diferit. Cei care învață – vor avea note, cei care nu învață – la revedere. Da… la revedere – pentru că Moldova a evoluționat de la sistemul sovietic de administrare a afacerilor. Antreprenorii nu mai angajează în dependență de note, ci în dependență de cunoștințele ce le deții. Deci o evoluție pozitivă în acest domeniu se observă și sper ca pe viitor să nu se învețe doar pentru că BAC-ul e monitorizat ci pentru că o evoluție calitativă a Moldovei, necesită specialiști calificați. Dar până atunci e bine că se învață… de frică… dar se învață.

O altă problemă la care aș vrea să atragă atenția doamna Maia Sandu este sistemul de învățământ superior. Aici mă atinge o oareceare teamă și indeterminare. Am auzit de la mulți oameni de succes că nu are rost să pierzi timpul la universitate și că sistemul superior de învățământ din Moldova este orientat cu totul în altă direcție. La universiate ar trebui să se pună accent pe practică, însă din câte am aflat, acolo este doar o continuare mai aprofundată a teoriei studiate în licee și colegii. Și pe urmă se plâng că mulți studenți capabili plecă la studii peste hotare.
Da cam la ce să stea aici?
Să piardă anii fără rost, să nu acumuleze cunoștințe și încă să chelutuie bani pe contractele ce pentru mulți studenți cred că sânt foarte scumpe și sânt nevoiți să muncescă. Nu cred că e cea mai bună opțiune.

Vorbesc despre învățământ, dar mai este o problemă care mă pune pe gânduri: ce mă fac după terminarea studiilor? unde mă angajez? și cred că aici deja ar trebui să intervină statul, care din păcate la momentul actal este inapt de a oferi locuri de muncă la cel puțin 1/3 din absolvenți. Dar asta deja este altă discuție.

Ceea ce vreau să spun celor care încă mai hibernează este să se trezească cât mai repede, pentru că dacă mai dorm puțin, au șanse să nu găsească miere.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s